Втори заподозрян, който вероятно е шофирал колата, която се вряза в складирани газови бутилки в завода за промишлени газове в Сен Кантен Фалавие, е арестуван, съобщи местен вестник, цитиран от ДПА.

Атентатът е бил извършен от 35-годишен мъж на име Ясин Сали, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов. Нападателят е бил известен на специалните служби, които са го свързвали със салафитски кръгове, но не е бил уличен в престъпления. Фигурирал е в базата данни на разузнаването като радикализирано лице, но не е имал съдебно досие, допълни Казньов.

Сали нямал досие за извършени криминални деяния, но бил известен на специалните служби като радикализиран мъж, който посещавал салафитски среди.

Френската полиция арестува и редица лица от близкото обкръжение на Ясин Сали, сред които съпругата му. Срещу Сали прокуратурата е започнала разследване за убийство и опит за убийство, използване на взривни вещества с престъпни цели и действия в състава на терористична група.

Той успял да убие и обезглави един човек, да рани двама и да взриви газови бутилки, складирани в двора на предприятието. Дежурният пожарникар е успял да го обезвреди, докато се опитвал да отвори вентила на бутилка с втечнен природен газ, съобщи ТАСС.

Тялото с отрязаната глава е идентифицирано. Трупът е на шефа на Ясин Сали, управител на предприятие в предградие на Лион.

Главата от тялото беше намерена закачена на оградата до входа на завода, допълва АП. До нея имало две знамена, едно бяло и едно черно и двете с арабски надписи, допълва агенцията. Според Франс прес закачената глава е била покрита с арабски надписи.

Френската прокуратура започна разследване във връзка с терористичното нападение, предаде ТАСС, като се позова на прокурора на Париж Франсоа Молен.

По последни данни един човек е загинал, а двама души са били ранени в атентата, насочен срещу завода за промишлени газове Еър Продъкст в Сен Кантен Фалавие, посочва Франс прес. Нападението станало в 10 ч. местно време.

В близост до завода е намерено обезглавено тяло - единствената жертва на нападението. Различни са версиите за тази зловеща находка. Разследва се дали тялото е било транспортирано до там или не, посочва Франс прес. Асошиейтед прес пък цитират полицейски източник, според когото, тялото не е било обезглавено в резултат на взрива.

Френският премиер Манюел Валс нареди да се затегнат мерките за сигурност около всички по-чувствителни обекти в района на Лион, допълва Франс прес. Там има много промишлени обекти.

Френският президент Франсоа Оланд, който е на срещата на върха на ЕС в Брюксел, каза, че заради случилото се се прибира по-рано в Париж. Веднага щом се върне този следобед, той ще проведе заседание на Съвета по отбраната в Елисейския дворец.

Нападението става шест месеца след атентатите в Париж. Властите обаче са очаквали подобни прояви по време на рамазана, твърди Ален Радие, френски специалист по изучаване на тероризма, цитиран от ТАСС.

Нападението става броени дни след като френски издания написаха, че арестуваният алжирски студент Сид Ахмед Глам е планирал атентат в църквата Сакре Кьор в Париж и в парижкото метро, посочва Франс прес.

През януари в резултат на терористично нападение за три дни във Франция загинаха 17 души - 10 служители на изданието "Шарли ебдо", четирима заложници в магазин за кашерна храна и трима полицаи.

Повече за атентатите във Франция през януари четете тук

Източник: БТА