Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си
Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си / БГНЕС
Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си
88157
Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си
Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си
  • Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си
  • Найджъл Фараж подава оставка като лидер на партията си

Найджъл Фараж подаде оставка като лидер на крайната десница във Вeликобритания, но остава евродепутат. Той беше една от водещите сили зад кампанията за напускането на Обединеното кралство от ЕС. На специална пресконференция Фараж заяви, че чрез победата на лагера на евроскептиците на референдума е изпълнил политическата си амбиция.

Спорният британски политик, който от години се бореше Великобритания да напусне Европейския съюз, обяви оттеглянето си като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), тъй като вече е постигнал политическите си амбиции.

"Влязох в тази битка, защото исках нацията ни да се управлява сама, а не защото целя да градя политическа кариера. По време на референдума аз казах, че искам страната си обратно. Сега казвам, че искам личния си живот обратно и ще си го върна в точно този момент".

Европейският парламент освирка Найджъл Фараж (ВИДЕО)

Това е третият път, в който Фараж подава оставка като лидер на партията. Той обаче изключи да се върне обратно на поста.

52-годишният Фараж първоначално бе председател на Партията на независимостта от 2006 до 2009 г. и се върна начело след изборите през 2010 г. Отново се оттегли след изборите през 2015 г., когато не успя да стане депутат, но после размисли и се завърна начело на партията, за да води кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.

Възходът на партията му в предишните години се дължеше на силната антиимигрантска реторика и раздухването на истерия, че притокът на българи, румънци и поляци ще наводни британския трудов пазар.

Великобритания избра Брекзит - какво следва?

Тя се превърна в трета политическа сила във Великобритания, след консерваторите и лейбъристите. През 2014 г. партията спечели изборите за Европейски парламент, подобно на френската крайнодясна партия Национален фронт.

По думите на Фараж Партията на независимостта е в силна позиция, а той щял да продължи да й помага като редови член.

Великобритания избра да напусне ЕС - политическите реакции

Фараж разкри и амбициите си отсега нататък да поеме роля в договарянето на условията, при които Великобритания да напусне ЕС.

Фараж каза, че Великобритания трябва да набере преговарящи от целия свят и от различни сектори, включително бизнеса, за да издействат най-добрата възможна сделка на страната с ЕС.

Найджъл Фараж остава европейски депутат. Още след референдума за Брекзит той каза, че няма да се откаже от този мандат.

Фараж отказа да посочи свой наследник като лидер на партията, като коментира единствено че иска "най-добрият да победи".

Той подчерта, че новият премиер на страната не трябва да се поддава на настояването на ЕС за прилагане на принципа на свободно движение на хора, стоки и услуги в замяна на достъпа до единния пазар. Той изрази надежда, че следващият министър-председател ще извади Великобритания от ЕС за по-малко от 2 години.

Източник: БТА