Най-малко 7 чужденци убити при атаките в Мумбай
Най-малко 7 чужденци убити при атаките в Мумбай / снимка: БГНЕС

Със сигурност е потвърдено, че 7 чужденци са сред жертвите на координираните терористични атаки в индийския финансов център Мумбай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Форин офис потвърди смъртта на един британски гражданин, без да уточни колко британци, пребивавали в Мумбай, са ранени при вчерашните нападения на ислямисти.

Канада потвърди смъртта на един канадец. Италия обяви, че е загинал италианецът Антонио ди Лоренцо. Япония потвърди смъртта на 38-годишен служител на газова компания. Австралия обяви, че двама австралийци са сред жертвите.

Най-малко 93 души, сред които много чужденци, бяха освободени от луксозния хотел "Оберой", където в продължение на 36 часа бяха държани в плен от нападателите си. Освобождаването е станало след намеса на полицията и командоси. Заложниците са били отведени до полицейски микробуси, за да бъдат евакуирани. Сред тях е имало и едно бебе.

Сред освободените от хотела има екипаж от 15 души на авиокомпания "Ер Франс" и 20 французи, съобщи френският министър на външните работи Бернар Кушнер. Всички те са в добро здраве, допълни министърът. Според него засега няма сведения за ранени французи. Министърът не можа да потвърди дали все още няма французи, които да са в плен на терористите в "Оберой".

Сред освободените от хотела чужденци има и петима италианци, съобщи италианското министерство на външните работи. Двама италианци продължават да се намират в хотела, където са се скрили от нападателите в килер.

Сред освободените чужденци от хотела има и двама гърци, които са добре, уточнява гръцкото министерство на външните работи. Те ще бъдат евакуирани от страната възможно най-бързо.

От хотела бяха спасен и екипаж на "Луфтханза". Според един от членовете на икапажа положението в "Оберой" е доста сериозно.

Иракски гражданин, който също е сред освободените, описа обстановката като кошмарна и разказа, че заложниците не са яли и пили вода от 36 часа. Много от тях дори не са успели да вземат багажа си при евакуацията от хотела.

Посланикът на Франция в Индия Жером Бонафон разказа за Франс прес, че в два от трите хотела, атакувани вчера от терористите, се чуват все още спорадични изстрели. Става дума за "Тадж Махал" и за "Оберой". Обстановката в третия хотел "Трайдънт" вече е спокойна. "Трайдънт" и "Оберой" са два отделни хотела, макар сградите им да са долепени една до друга, уточнява Франс прес.

Още вчера беше съобщено, че са ликвидирани почти всички терористи,
Най-малко 7 чужденци убити при атаките в Мумбай
netinfo
нападнали "Тадж Махал". Жив е останал само един от нападателите и се смята, че той държи за заложници все още един мъж и една жена, предаде Франс прес, позовавайки се на представител на индийските сили за сигурност.

Твърденията на френския посланик в Индия за спорадични изстрели в "Тадж Махал" бяха потвърдени от полицейски източник. Той уточни, че стрелбата продължила около 10 минути.

Същевременно командоси, участвали в операцията по освобождаването на останалите заложници в "Тадж Махал" и в ликвидирането на останалите ислямистите, разказаха, че са видели там между 12 и 15 трупа, предаде Ройтерс. Те са били с черни качулки и слънчеви очила и са били открити в една от стаите на хотела. Командосите са намерили в хотела боеприпаси, пари и лични карти на граждани на остров Мавриций, за които се предполага, че са принадлежали на нападателите.

Същевременно индийската полиция отрече на главната гара на Мумбай да е имало спорадична стрелба, както твърдяха две индийски телевизии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По последни данни при вчерашната поредица от 10 нападения срещу трите хотела, посещавано от чужди туристи кафене, болница, еврейски център, срещу централната гара и други обекти са убити най-малко 130 души, предаде Франс прес, цитирайки Хасан Гафур, началник на полицията в Мумбай.

Нападенията започнаха на 26 ноември около 21.30 часа местно време /18.00 часа българско време/. Отговорност за терористичния акт пое неизвестна досега ислямистка групировка, наречена Муджахидини от Декан, посочва Франс прес. Говорител на групировката заявил в интервю за индийски частен телевизионен канал, че Муджахидини от Декан настоява индийските власти да спрат преследването на индийски мюсюлмани и да бъдат освободени от затворите всички ислямисти, арестувани заради подривна дейност.

Финансовите пазари в Индия прекратиха дейността си и ще останат затворени за неопределено време, съобщи Ройтерс.

Най-малко 7 чужденци убити при атаките в Мумбай
netinfo