Най-малко 13 загинали при наводнения и свлачища в Хаити
Най-малко 13 загинали при наводнения и свлачища в Хаити / снимка: Reuters

Най-малко 13 души загинаха при наводнения и кални свлачища в Хаити през уикенда. Поредното природно бедствие засили опасенията за уязвимостта на оцелелите от катастрофалното земетресение на 12 януари, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официални източници и хуманитарни работници.

Четирима души са загинали, когато наводнение, предизвикано от проливните дъждове, заля пристанищния град Ле Ке - третия по големина в островната държава (на около 160 км западно от столицата Порт-о-Пренс), съобщиха от хаитянската агенция за гражданска защита.

„В един момент хората бяха принудени да се покатерят на покривите на къщите си, над 60 процента от града е наводнен", каза правителственият представител в района Жозеф Ив-Мари Обур, цитиран от БТА.

Четирима души са загинали в близкия Кавайон, още четирима - в Сен Луи дю Сюд и един човек в Акен. Трима души се смятат за изчезнали, а евакуираните са близо 3500.

По данни на правителството опустошителното земетресение, което някои експерти определиха като най-голямото природно бедствие на нашето време, е отнело живота на 300 000 души, а над милион са останали без подслон.

Тъй като дъждовният сезон в този район на света вече започва и опасността от наводнения и свлачища се увеличава, международната спасителна акция трябва да осигури възможно най-бързо приличен подслон за стотиците хиляди пострадали от земетресението. Сега тези хора живеят в импровизирани палаткови лагери, които подгизнаха от излелите се в края на миналата седмица порои.

Според Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, близо 40 процента от предполагаемите 1,3 милиона хора, останали без дом, са получили някакъв вид материали за подслон - брезент, палатки и инструменти. Много от оцелелите продължават да живеят в паянтови, направени от подръчни материали убежища, изложени на стихиите, допълва Ройтерс.