Най-малко 120 души се смята, че са знаели за предполагаемите планове на движението "Граждани на райха" да свалят чрез сила германското правителство, съобщи ДПА.

Двадесет и пет заподозрени бяха задържани при полицейска акция в цяла Германия на 7 декември във връзка с този заговор.

При обиските са намерени между 120 и 130 декларации, в които хората дават обет да пазят тайна под заплаха от наказание, е казала германската вътрешна министърка Нанси Фезер на среща на парламентарната комисия по вътрешните работи според участници в разговора.

"Десен екстремизъм, омраза и подстрекаване на чувството на омраза подкопават основите на нашата демокрация", е казала на срещата народната представителка от "Съюз 90/Зелени" Мизбах Кан.

На срещата също е бил разискван въпросът как да се прецени колко опасна е групата, чиито членове, смятат службите за сигурност, са въоръжени и готови да предприемат насилствени действия.

Фезер съобщи в края на миналата седмица за планове за затягане на закона за оръжията и за улесняване отстраняването на държавни служители с антидържавни убеждения.

Въпросът за затягане на закона за оръжията е спорен. Министърът на правосъдието Марко Бушман вече се е произнесъл срещу това предложение.

"В Германия имаме строги закони за оръжията", каза Бушман вчера за германската медия Ер Ен Де. "Но и най-строгите закони не помагат, когато хората се сдобиват с оръжия нелегално. Трябва да прилагаме по-добре съществуващия закон".

От друга страна, Бушман подкрепя плана на вътрешната министърка да улесни отстраняването на държавни служители особено ако те имат достъп до оръжие. "От изключителна важност е да можем да установим навреме кои хора са с антидържавни убеждения и да ги отстраним от държавна служба", добави той. "По този начин те няма да имат и достъп до оръжия. Това е важна точка".

Миналата седмица екстремистка група, свързана с така наречената "Граждани на райха", бе целта на полицейска акция в цялата страна.
Групата е обвинена в опит да създаде свои въоръжени сили, с които да свали правителството. Бивш депутат, военен и аристократ са били сред десетките задържани, заподозрени в участие в групата.

"Граждани на райха" не признават легитимността на германската държава и често отказват да плащат данъци или глоби и в някои случаи се сдобиват с много незаконно оръжие.  
 
Десислава Николова/БТА