Сунак и Мордаунт водят след първото гласуване
Надпреварата за наследник на Борис Джонсън начело на Консервативната партия във Великобритания - и съответно на поста министър-председател на Обединеното кралство - се изостри.

Първоначалният брой на осемте претенденти беше стеснен до шестима депутати, като всеки от тях успя да си осигури подкрепата на 30 консервативни членове на парламента, информира Евронюз.

Бившият ръководител на Министерството на финансите Риши Сунак води с 88 гласа, а министърът на търговията Пени Мордаунт е на второ място с 67 гласа. Външният министър Лиз Тръс си осигури 50 гласа; бившият министър по въпросите на равенството Кеми Баденох получи 40 гласа; главният прокурор на Англия и Уелс Суела Браверман събра 32 гласа; а бившият военен Том Тугендхат получи 37 гласа. Бившият външен министър Джереми Хънт (18 гласа) и министърът, отговарящ за въвеждането на ваксината за COVID, Надим Захауи (25 гласа) отпаднаха от надпреварата, след като не успяха да получат достатъчно подкрепа от колегите си в парламента.

И така, какво ще се случи по-нататък?

Нови кръгове на гласуването ще се проведат в четвъртък и, ако е необходимо, през следващата седмица, докато останат само двама кандидати, а наследникът на Джонсън ще бъде избран до 5 септември. Последните двама претенденти ще се изправят пред втори тур, в който ще гласуват около 180 000 членове на Консервативната партия в цялата страна.

Малцина от претендентите са с висока обществена популярност. Бившият шеф на Министерството на финансите Риши Сунак е фаворитът на букмейкърите и има най-голям брой декларирани поддръжници, следван от външния министър Лиз Тръс и министъра на търговията Пени Мордаунт.

Въпреки това ново проучване, проведено от YouGov, попита стотици членове на Консервативната партия кой би бил техният избор номер едно за министър-председател и при всички сценарии Пени Мордаунт излезе начело.

Проучването показва също, че предполагаемият фаворит Риши Сунак не е в състояние да победи нито един от претендентите, които все още са останали в надпреварата за лидер на Консервативната партия.

Пени Мордаунт, министър на търговията от 2021 г., стартира кампанията си с видеоклип, в който се казва: "Нашето лидерство трябва да се промени". Твърд привърженик на Брекзит, тя е в челните редици на стремежа на британското правителство да сключи търговски споразумения след Брекзит с други държави извън ЕС.
БГНЕС