Надежда за осъдените на смърт медицински сестри
Надежда за осъдените на смърт медицински сестри / netinfo

Европейските представители, преговарящи за освобождаването на шестте медици, затворени в Либия за по обвинение за умишлено заразяване на 426 либийски деца с вируса на СПИН, приеха да се осигурят медицински грижи за болните деца, пише "Таймс".

Петте медицински сестри и палестинският лекар, които получиха смъртни присъди, няма да бъдат освободени преди да бъде постигнато споразумение за компенсациите за семействата на децата, подчертава изданието, позовавайки се на "Ройтерс и АП. Либия иска по 10 млн. евро за всяко семейство, но България и нейните съюзници оспорват, с аргумента, че това би означавало признаване на вина.

Сестрите, които са в затвора от 1999г., твърдят, че са невинни и са били изтезавани, за да признаят вина. Българският външен министър Ивайло Калфин потвърди, че преговорите продължават, но каза, че нещата са далеч от постигане на споразумение. ЕС също се съгласи за помощ на стойност 2.5 милиона евро, която да бъде използвана за борба с епидемията от СПИН в Бенгази, където бяха заразени децата.