Надежда Михайлова се срещна с Абдула Гюл и Ердоган
Надежда Михайлова се срещна с Абдула Гюл и Ердоган / netinfo
Бившият външен министър на България Надежда Михайлова се срещна още със заместник-председателя на Народното събрание и политици от различни турски партии в рамките на форума "Турция: "горещата" перспектива за Европа", организиран от Съюза на малките и средни предприятия (SMEUNION) към Европейската народна партия (ЕНП), чийто вицепрезидент е Михайлова, и от Конфедерацията на бизнесмените и индустриалците от Турция (TUSKON).

Основна тема на разговора между бившия външен министър на България Надежда Михайлова и президента на Турция Абдула Гюл бе решимостта на югоизточната ни съседка да извърви пътя на реформите и да стане член на ЕС. Абдула Гюл подчерта, че Турция е постоянно развиваща се страна, с устойчива фискална дисциплина и е атрактивна за чуждестранния бизнес.

Надежда Михайлова, от своя страна, изрази вижданията за отворените врати на ЕС към Турция, но и за условията, които страната трябва да изпълни, за да стигне до реалното членство.

Турският министър-председател Ердоган прие Надежда Михайлова в неговата резиденция. Там той изрази мнение, че са необходими много срещи между ЕС и Турция, за да се преодолеят насадените стереотипи помежду им. „С Турция ЕС ще се превърне в алианс на цивилизации, по-силен от всякога и ефективен в борбата срещу тероризма в световен мащаб", каза Ердоган. Той увери европейските представители, че Турция е твърдо решена да извърши всички необходими реформи, доказателство за което са и предстоящото приемане на Закона за фондациите, нов Търговски закон и Закон за социалното осигуряване, които са изцяло съобразени с изискванията на ЕС.

„Турция е сложен и противоречив казус за ЕС, който има не много поддръжници и повече опоненти", заяви Надежда Михайлова и допълни, че „няма невъзможни неща, стига да има убедителни доказателства и доверие, което да преодолее съмненията".

В рамките на форума "Турция: "горещата" перспектива за Европа", която се проведе от 28 до 1 юни в Турция Надежда Михайлова се срещна още със заместник-председателя на Народното събрание на Турция и политици от различни партии.