Над 70 хиляди моста в САЩ имат структурни дефекти
Над 70 хиляди моста в САЩ имат структурни дефекти / снимка: BGNES

При над 70 хиляди моста в Съединените щати са установени структурни дефекти като тези, заради които в сряда вечерта се срути мостът в Минеаполис. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Американското дружество на инженерите.

Ремонтирането на всичките тези мостове ще отнеме най-малкото две десетилетия и ще струва повече от 188 милиарда евро. Това означава да бъдат отделяни поне по 9,4 милиарда евро в продължение на повече от 20 години.

Не е ясно колко от тези мостове създават рискове за сигурността в момента. Средно на ден по тях минават над 300 милиона автомобила. Федералните власти призоваха щатските правителства да проверят всички мостове от вида на този над река Мисисипи в Минеаполис, общо 756.

Преди пет години властите са изчислили, че за довършване на ремонтните работи по мостове в страната ще са необходими най-малко 55 милиарда долара. Досега Конгресът, федералното правителството и щатските власти обаче не са имали възможност или не са проявили желание да похарчат за тази цел такива суми, отбелязва Асошиейтед прес.