Над 50 000 грузинци на протест срещу Саакашвили
Над 50 000 грузинци на протест срещу Саакашвили / снимка: БГНЕС

Повече от 50 000 грузинци протестираха по призива на опозицията срещу преизбирането на Михаил Саакашвили на президентските избори от 5 януари.

Преди това Централната избирателна комисия официално потвърди, че Саакашвили печели още на първия тур, предаде Франс прес. "Въпреки насилието и несправедливостите, ние спечелихме, Грузия спечели", заяви кандидатът на опозицията Леван Гачечиладзе пред събралото се на булевард "Руставели" в Тбилиси множество.

По време на разрешената демонстрация не се забелязваше струпване на полицейски части. Протестният поход с участието на 50 000 (според опозицията 100 000) души, приключи спокойно на площад "Свобода". Водачите на опозицията призоваваха хората да излязат на улицата и да останат там, докато властите отстъпят и се съгласят да организират втори тур на изборите.

Възможността за втори тур е малко вероятна, след като огласените окончателни резултати потвърдиха недвусмислено, че изборите печели досегашният президент Саакашвили, още повече че властите вече подготвят официалното му встъпване в длъжност на 20 или 21-ви този месец.

Според опозицията преизбирането на Саакашвили е било фалшифицирано, въпреки че западните наблюдатели от ОССЕ са на противното мнение.

По време на протеста бившият външен министър на Саакашвили Саломе Зурабишвили призова западните ръководители да бойкотират церемонията по встъпване в длъжност на президента. На среща с журналисти Саакашвили изтъкна желанието си да обърне страницата след месеците на политически трудности. Той дори каза, че се надява да види руския президент Путин на церемонията.