Жертвите в Турция от разрушителните земетресения в страната преди две седмици вече надхвърлиха 41 хиляди души, предаде турската частна телевизия НТВ.

По последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) броят на загиналите е 41 156.

В памет на загиналите деца: Завързаха цветни балони по разрушени от земетресенията сгради в Турция

Директорът на АФАД Юнус Сезер съобщи, че 800 хиляди души, засегнати от земетресенията, са подали молби да им бъде осигурен подслон в други окръзи. Евакуирани към момента са 460 945 души, от които 318 970 са настанени в общежития и хотели, каза той.

По думите на директора на АФАД продължават усилията за установяване на щетите от земетресенията. Към момента този процес е завършен в над 830 хиляди сгради.

Сезер каза, че към момента издирвателно-спасителните операции след земетресенията са приключили във всички останали засегнати окръзи с изключение на Кахраманмараш и Хатай.

13 дни след земетресенията: Турция спира спасителните операции

Общо 11 окръга попадат в зоната на земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер преди две седмици. Епицентърът на трусовете, станали с разлика от девет часа на 6 февруари, беше в окръг Кахраманмараш, но тежки последствия понесе не само Турция, а и съседна Сирия, където също има хиляди жертви.
Мина Димитрова/БТА