/ БГНЕС
Турция прекрати спасителните операции във всички провинции, с изключение на двете най-силно засегнати от мощното земетресение миналата седмица, което уби десетки хиляди хора, съобщи турската агенция за бедствия в неделя.

„В много от нашите провинции усилията за търсене и спасяване са приключили. Те продължават в провинциите Кахраманмараш и Хатай“, каза шефът на агенцията Юнус Сезер пред репортери в Анкара.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер на 6 февруари е бил в квартал Пазарджък в град Кахраманмараш. Трусът удари общо 11 турски югоизточни провинции.

Ръководителят на агенцията за бедствия също каза, че броят на жертвите в Турция е нараснал до 40 689. Общият брой на жертвите, включително Сирия, вече е 44 377. Турският вицепрезидент Фуат Октай каза в събота, че около 105 000 сгради са се срутили, трябва да бъдат съборени или са били сериозно повредени при земетресението.

Президент Реджеп Ердоган каза във вторник, че около 2,2 милиона са били евакуирани или са напуснали засегнатите провинции.
БГНЕС