/ iStock/Getty Images
Над 30 души са избягали от център за задържане в Ливан в неделя, съобщиха силите за сигурност, след като са си пробили път през прозорец, каза съдебен служител.

"На разсъмване 31 задържани успяха да избягат от център за задържане в квартал Адлиех в столицата Бейрут", се казва в изявление на силите за вътрешна сигурност в неделя. Дадени са незабавни заповеди за задържането им и се води разследване. Задържаните са пробили прозорец на затвора, използвайки трион, внесен нелегално в съоръжението. Сред избягалите има ливанци, сирийци и палестинци, наред с други чужденци. Източник от службите за сигурност потвърди метода за бягство, като каза, че затворниците вероятно са били подпомогнати от някой отвън.

В неделя сутринта кореспондент на AFP видял сили за сигурност и армейски персонал, разположен в квартала на Бейрут, в който се намира затворът. Центърът за задържане в Адлиех преди беше контролиран от Ливанската агенция за обща сигурност, но сега се управлява службата на затворите в страната.

Задържаните там бяха известни със злоупотреби, извършени срещу задържани сирийски бежанци и чуждестранни домашни работници мигранти, според правозащитни групи, включително „Хюйман райтс уотчо”.

Бягството бе извършено, докато Ливан се бори с небивала икономическа криза, при която стойността на ливанската лира загуби над 90% от стойността си спрямо долара на черния пазар. Инфлацията рязко скочи и заплатите в публичния сектор паднаха до рекордно ниски нива, принуждавайки войници и други членове на силите за сигурност да напускат масово, за да се опитат да си намерят алтернативен начин на живот. Кризата допълнително влоши и без това мрачните затвори в Ливан с лоши условия и липса на медицински грижи, които редовно предизвикват бунтове и безредици. 
БГНЕС