/ БГНЕС

Авиокомпании по цял свят отмениха в понеделник повече от 2 500 полета заради разпространението на новия вариант на коронавируса Омикрон. Информацията за това е предоставена от сайта FlightAware, който проследява полетите на самолетите.

Според данните в него, само в първия ден на седмицата са отменени 2 522 курса и са задържани 7 690. Най-много са случаите в САЩ – 958. Става въпрос както за вътрешни, така и за международни полети.

В САЩ продължава масово да се отменят полети заради COVID-19

Телевизия CNN подчерта, че отменените полети са основно заради недостиг на персонал, предизвикан от разпространението на щама Омикрон. В неделя в САЩ бяха отменени 1 200 полета, тъй като служителите на авиокомпаниите са били принудени да излязат в болнични. По време на коледните празници бяха отменени над 6000 полета по целия свят, хиляди други бяха забавени.

„Разпространението на щама Омикрон миналата седмица имаше пряко въздействие върху нашите полетни екипажи и обслужващ персонал", се казва в изявление на United Airlines пред CNN.

Американските авиокомпании отмениха стотици полети на Бъдни вечер

Телевизионната компания подчертава, че отмяната на полети поради липса на персонал се случва в най-натоварената година по отношение на пътнически трафик по време на празниците.

През последните няколко дни между 1,5 и 2,2 милиона души са използвали всеки ден услугите на въздушните превозвачи в САЩ. Миналата сряда цифрите за този показател надхвърлиха данните за 2019 година.

БГНЕС