Над 120 000 души са прокудени от домовете си заради насилието в Сирия
Над 120 000 души са прокудени от домовете си заради насилието в Сирия / снимка: Reuters

Над 20 000 души са били принудени да напуснат Сирия заради хуманитарната криза там, а още около 100 000 са се преместили на други места вътре в страната. Това съобщи днес еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Хуманитарните последици от кризата, предизвикана от неспазването на правата на човека, стават от ден на ден все по-сериозни. Сблъскваме се не само с гибелта на хора - а броят на жертвите расте всеки час, - но и с огромно количество бежанци, които са принудени да напускат домовете си заради стрелбата и насилието”, каза тя в изявление за белгийска телевизия.

По повод решението на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да изпрати в Сирия своя заместник по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс еврокомисарят заяви, че ЕС подкрепя всички усилия за осигуряването на достъп на хуманитарните организации до Сирия, посочва БТА. По думите на Георгиева  визитата на Еймъс в Сирия ще даде надежда, че сирийските власти и бунтовниците ще предоставят повече възможности за дейността на хуманитарните мисии в страната.

ИТАР-ТАСС допълва, че миналата седмица Кристалина Георгиева е заявила в Брюксел, че хуманитарната помощ за сирийския народ не трябва да се политизира. Тя е благодарила на правителствата на Турция, Йордания и Ливан, че допускат на своя територия бежанци от Сирия.

На утрешната конференция в Тунис, в която ще участват западни и арабски сили, ще се настоява за незабавно прекратяване на огъня в Сирия, което да позволи на хуманитарни организации да доставят помощи в най-силно засегнатите от насилието региони, гласи проектодекларация на конференцията, копие от която е получила Ройтерс.

В проекта за заключителен документ се казва също, че срещата „признава Сирийския национален съвет за легитимен представител на сирийците, които се стремят към мирна демократична промяна”.

Най-малко 46 души, повечето цивилни, са били убити днес в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП. Сред жертвите са 13 души от една и съща фамилия, убити в село Кфартун в провинция Хама, три деца, 16 войници и членове на службите за сигурност в цялата страна, уточнява центърът.