Над 1 млн. американки лекувани от рак, без да имат нужда
Над 1 млн. американки лекувани от рак, без да имат нужда / снимка: sxc.hu

В течение на три десетилетия рутинни мамографски прегледи са довели над един милион жени в САЩ до ненужно лечение на рак, без туморите да са достигнали до напреднала фаза, става ясно от изследване в САЩ.

Резултатите бяха публикувани в New England Journal of Medicine на 22 ноември и хвърлят нови съмнения върху ефикасността на този препоръчван преглед, но вече обект на противоречиви оценки.

"Ние стигнахме до извода, че мамографията открива тумори, които никога не биха се развили, за да провокират клинични симптоми при 1,3 милиона жени по време на период от 30 години преди 2008 година", казват авторите на изследването.

Третирането, на което са били подложени жените, е включвало често тежки медицински интервенции "хирургигически, радиология, хормонална терапия и химиотерапия", които е по-добре да се избягват, ако не са необходими, подчертават те.

Изследователите са анализирали епидемиологични данни за определяне на честотата на туморите на гърдата, открити в ранен стадий и поставената диагноза рак в напреднал стадий при жени над 40 години между 1976 и 2008 г.

Рутинната употреба на мамография в САЩ е удвоила броя на открития в ранен стадий рак на млечната жлеза, но процентът на жените, диагностицирани с рак в напреднал стадий, е намалял едва с 8%, пише БГНЕС.

Според изследователите при мамографиите не са открили ефективно напреднал рак, но паралелно с това има свръхдиагностицирани 70 000 жени.

Освен това резултатите показват, че резкият спад на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, а не толкова на ранното откриване на тумори по този метод.

Това проучване се нарежда до други изследвания, публикувани през последните години, които поставят под въпрос ползата от мамографския контрол, подчертава АФП.

Посочените данни се отнасят за проучване, направено в САЩ. При други условия статистиката може да бъде различна.