Белмондо
Белмондо / Gulliver/Getty Images
Национално поклонение за актьора Жан-Пол Белмондо ще има на 9 септември в мемориалния комплекс Дом на инвалидите в Париж, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на френското президентство.



Белмондо почина вчера на 88 години. В послание по повод кончината му френският президент Еманюел Макрон го нарече "национално съкровище".
 
Франсоа Оланд каза, че той е създал една много специална връзка с французите, Марин Льо Пен подчерта, че всички ще си спомнят за наследството, оставено от Белмондо в киното и културата, Клаудия Кардинале нарече Белмондо "въплъщение на жизнеността", а Ален Делон каза, че е напълно съкрушен от кончината на колегата си, който е донякъде част от неговия собствен живот, тъй като двамата са започнали кариерата си по едно и също време.

Сянката на Белмондо бе надвиснала в положителния смисъл на думата над френското кино и театър в продължение на около 50 години. Белмондо беше творец с малко награди, но обожаван от публиката, подчертава "Либерасион".

"Икона на френското кино", "Едно от най-разпознаваемите лица на френското кино" - така в. "Кориере дела сера" описва Белмондо и допълва, че сега цяла Франция е в траур.

"Индипендънт" припомня, че чарът на Белмондо е толкова голям, че когато преди 10 години той се е завърнал на кинофестивала в Кан, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Вместо това кинофеновете са продължили да гледат на него като на същата привлекателна фигура на френското кино.

Актьорът с неподражаемо изражение, който превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои, обобщава "Гардиън".
 
БТА