Мюсюлманска НПО дава награда за информация за атентаторите в Москва
Мюсюлманска НПО дава награда за информация за атентаторите в Москва / cнимки: Reuters

Руска мюсюлманска неправителствена организация обеща днес награда от 1 млн. рубли (25 000 евро) за информация относно извършителите на атентатите в московското метро, отнели живота на 39 души, предаде АФП.

„От сряда пускаме 24-часова телефонна линия и ако получим информация, за която сметнем, че заслужава професионално внимание, ще я предоставим на компетентните органи", заяви президентът на Ислямския културен център Абдул-Вахед Ниязов по радио "Ехото на Москва". "Искаме да дадем своя принос  и да помогнем да бъдат наказани организаторите на атентатите", допълни той, цитиран от БТА.

Двойният атентат в московското метро, извършен от жени камикадзе, според руските специални служби е дело на  бунтовническото движение в Северен Кавказ.

Междувременно днес секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев обяви, че разследването на двойния атентат в московското метро напредва. Той подчерта, че не се изключва и "грузинска връзка", предаде АФП. "Разполагаме с информация, че представители на грузински специални служби са били в контакт с терористични организации в руския Северен Кавказ. В момента тази версия се проучва внимателно", каза секретарят на руския Съвет за сигурност. Патрушев изрази увереност, че много скоро поръчителите и извършителите на атентатите ще бъдат заловени и наказани според закона. Русия и Грузия воюваха през август 2008 г. за контрола над сепаратисткия грузински регион Южна Осетия и оттогава отношенията им са обтегнати, посочва АФП.  

Мюсюлманска НПО дава награда за информация за атентаторите в Москва
netinfo

В Москва днес е ден на траур в памет на жертвите на атентатите, при които загинаха 39 души. Знамената на държавните учреждения са спуснати наполовина. Московчани оставяха цветя и запалени свещи на двете станции, където вчера сутринта бяха извършени терористичните актове.

Веднага след атаките светът осъди остро терористичните действия. Днес и папа Бенедикт XVI изрази "огромната си болка" от смъртта на жертвите, загинали при атентатите в московското метро, съобщи ИТАР-ТАСС. "Чувствам дълбока болка и страдам от трагедията в московското метро, където загинаха много хора. Осъждам този акт на насилие. Изразявам съболезнования на роднините на загиналите и солидарност към всички пострадали", казва Бенедикт XVI в телеграма, публикувана в печатния орган на Ватикана - в."Осерваторе романо".

Българският премиер Бойко Борисов също изказа съболезнования за жертвите от атентатите в московското метро. Той проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

„Приемете моите и на българското правителство най-дълбоки съболезнования във връзка със загиналите руски граждани по време на терористичните нападения в московското метро. България осъжда този варварски акт на насилие, който сполетя вашия народ", заяви Борисов на своя колега. Министър-председателят заяви готовност българските служби за сигурност при необходимост да предоставят на руските си колеги всяка налична информация, която би спомогнала в хода на разследването.