Изхвърлянето на фасове в околната среда може да предизвика пожар и поради тази причина е абсолютно забранено в Република Гърция. Това напомнят от Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с пътуванията на българските граждани към Гърция за Великден, предава БНР.

Тютюнопушенето по време на шофиране не е тотално забранено в Република Гърция, но в редица случаи, поради риск от злополуки и други съображения, то се наказва от закона с големи глоби.

Основната глоба за това нарушение е 200 евро, но Наредбата за противопожарната охрана предвижда ескалиращи глоби в зависимост от зоната, в която се извършва това нарушение (с повишен риск от пожар) или ако то се извършва системно. В последните случаи глобата може да достигне до 5000 евро.

Полицията с важна информация и препоръки за пътуващите в и извън страната

Тютюнопушенето по време на шофиране в присъствието на дете под 12-годишна възраст е абсолютно забранено. Съгласно Закона против тютюнопушенето (4633/2019), пушенето и консумацията на тютюневи изделия са напълно забранени във всички автомобили, частни или обществени, когато в тях пътуват непълнолетни лица на възраст под 12 години.

Глобата за тютюнопушене в присъствието на дете под 12-годишна възраст в частен автомобил е 1500 евро, а в обществен – 3000 евро, като едновременно с това се отнема и свидетелството за управление на МПС за срок от 1 месец. Важно е да се отбележи също, че свидетелството за управление на МПС се отнема и когато нарушението е извършено от друг пълнолетен пътник в автомобила.
БНР