Мун Дже-ин Южна Корея
Мун Дже-ин Южна Корея / БГНЕС
"Югът и Северът трябва да работят заедно", призова южнокорейският президент
Южнокорейският президент Мун Дже-ин днес изрази надежда, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще изпълни обещанието си да посети Южна Корея тази година и призова да бъде сложен край на продължителното замразяване на двустранните отношения, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на Северна Корея не направи новогодишно обръщение

В новогодишното си обръщение Мун потвърди готовността на правителството да възобнови междукорейското икономическо сътрудничество, което бе ограничено от американските санкции срещу Пхенян. Евентуално възобновяване ще зависи от постигането на напредък в по-широките ядрени преговори между Вашингтон и Пхенян, отбелязва АП.

Северна Корея спря на практика цялото икономическо сътрудничество с Юга по време на безизходицата в преговорите, като същевременно оказва натиск върху Сеул да се разграничи от САЩ и да възобнови съвместните икономически проекти.

Тръмп: САЩ ще се справят успешно с "коледния подарък" от Северна Корея

Мун призова Севера да отговори на усилията на Сеул за подновяване на двустранния диалог. По думите му подобряване на междукорейските отношения би допринесло и за напредък в ядрените преговори. Той призова Северна Корея да се въздържа от военни демонстрации, предупреждавайки, че това би навредило на преговорите със САЩ.

"Югът и Северът трябва да работят заедно, за да създадат необходимите условия за посещение на председателя Ким Чен-ун (в Южна Корея) възможно най-скоро", каза Мун.

САЩ са готови за преговори със Северна Корея, ако тя прекрати враждебните действия

Готов съм да се срещаме отново и отново и да водим непрекъснат диалог. Ще продължим да влагаме усилия за възобновяване на работата на промишления комплекс в Кесон и посещенията на Диамантената планина, допълни държавният глава.

Туристическите посещения на южнокорейци до Диамантената планина в Северна Корея бяха важен символ на сближаването на двете страни, преди да бъдат прекратени през 2008 г. след инцидент, при който севернокорейски охранител простреля фатално южнокорейски турист.

Граничният комплекс Кесон пък бе затворен от предишното правителство в Сеул през 2016 г. след ядрен опит на Пхенян.