военно разузнаване
военно разузнаване / iStock/Getty Images
Москва разкритикува журналистическото разследване за руска мрежа от шпиони във Франция, публикувано във в. "Монд", предаде Франс прес.

В материала се казва, че руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в Европа.

"Смятаме тази статия за дезинформация, целяща да насади мита за руската заплаха в съзнанието на широката европейска общественост. Пълната липса на доказателства не е станала пречка за тази публикация с откровено русофобско съдържание и пропагандистки фалшиви новини", се казва в изявление на руското външно министерство.

„Монд“: 15 руски шпиони ползвали Френските Алпи като базов лагер за операции Европа

Според статията, публикувана на 4 декември, 15 офицери от руското военно разузнаване, специализирани в екзекуции, са обикаляли европейския континент от 2014 г., отсядайки в няколко френски града.

Чешкият президент обвини шефа на контраразузнаването, че му се привиждат руски и китайски шпиони

Шпионите са били следени от службите за контраразузнаване на Франция, Швейцария и Великобритания. Предполага се, че са действали във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора.

Соломон Паси: В България има няколкостотин руски шпиони, само в руското посолство са 68

Един от 15-те агенти е идентифициран от Лондон като един от тримата извършители на отравянето с невропаралитичното вещество "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март миналата година.

Според Москва статията във в. "Монд" е имала за цел да опетни репутацията на Русия в навечерието на срещата в "нормандски формат" в Париж на 9 декември и да дискредитира поетия от френския президент Еманюел Макрон курс към нормализиране на отношенията с Москва.
БТА