/ / Thinkstock/Getty Images
Президентът на Чешката република Милош Земан заяви вчера в интервю за пражкия телевизионен канал "Барандов", че на Михал Куделка - директор на Службата за сигурност и информация (контраразузнаването), навсякъде му се привиждат китайски и руски шпиони, предаде ТАСС.

Според чешкия държавен глава, ръководителят на контраразузнаването провокира медийни кампании, насаждащи негативни настроения и подозрителност в обществото към Китай и Русия.


Чехия подновява разследването на мистериозната смърт на политик през 1948 г.



"Искрено казано, смятам, че такава атмосфера насажда Куделка, който зад всеки ъгъл вижда китайски или руски шпионин", каза Земан. "Той (Куделка) трябва да се занимава повече с (борбата срещу) икономическата престъпност (отколкото с гонитба на митични шпиони)".

Президентът Земан посочи, че контраразунаването трябва да се съсредоточи най-вече върху борбата с корупцията, за бъдат защитени икономическите интереси на държавата, както повеляват чешките закони.

За четвърта поредна година Земан отказва да удостои Куделка с генералско звание, въпреки предложенията за това, внасяни периодично от правителството.
БТА