/ iStock/Getty Images
Отказът на България от предложената от Русия нова система за заплащане на газа в рубли неизбежно ще доведе до увеличение на цените за крайните потребители. Това заяви в интервю пред ТАСС директорът на Четвъртия европейски департамент на Министерството на външните работи на РФ Юрий Пилипсон.

„Фактически, на българите се налагат съмнителни и скъпи схеми, от които ще печелят американски корпорации и всякакъв вид посредници. Увеличението на цените за крайните потребители е неизбежно и няма никакви основания да ни обвиняват Русия)в използване на „газово оръжие“ както сега е модерно“, заяви той.

Пилипсон отбелязва, че сега България, която „твърди, че е газов хъб за Балканите и цяла Европа, спешно търси алтернативни източници и траектории за внос на синьо гориво“. „Има обещания за компенсиране на дефицита чрез закупуване на втечнен природен газ в САЩ и резервиране на мощности на гръцкия терминал за получаването му“, добави той.

По думите на дипломата, днес Русия е свидетел на „опитите на официална София да поеме мощния удар, който самите власти нанесоха върху българската икономика и социална сфера, като участваха в антируските санкции чрез радикална интерпретация на съответните подходи на Европейския съюз, включително отхвърляне на схемата за плащане на природен газ, предложена от Русия“.

Пилипсон подчертава, че алгоритъмът за плащане на газ, предложен от Русия, е „прозрачен и прост“. „Много европейски компании вече успешно го използват. Българските власти трябва да решат дали да преминат към нова система за плащане, за да получават гориво навреме, в пълен размер и на разумна цена, или да се откажат от нововъведението в ущърб на обикновените граждани и за да угодят на чуждия капитал. Що се отнася до Русия, то ние оставаме честен и надежден доставчик. Необходимо е купувачите да се държат делово“, добави той.