Сергей Аксьонов
Сергей Аксьонов / БГНЕС
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е осуетила покушение срещу Сергей Аксьонов - назначения от Москва ръководител на Крим, предаде руската агенция Интерфакс.

ФСС твърди, че е задържала руски гражданин, който е бил нает и обучен от украинските специални служби да убие Аксьонов като взриви кортежа му с кола бомба.

„Беше осуетено покушение срещу ръководителя на Крим Сергей Аксьонов, организирано от украинските спецслужби", посочи в изявление пресслужбата на ФСС и добави, че задържаният във връзка с покушението мъж е направил пълни самопризнания.

Руски гражданин, роден през 1988 г., беше арестуван и обвинен, че е бил „вербуван от служители на Службата за сигурност на Украйна“, посочи ФСС и допълни, че въпросният мъж е „преминал обучение за подривни дейности и разузнаване в Украйна, включително за работа с експлозиви", предаде Франс прес.

„Атентаторът не е имал време да осъществи престъпното си намерение, тъй като е бил арестуван, докато е изваждал взривното устройство от тайника", каза ФСС.

Американски експерт: Рано е да говорим за край на Путин

„Нашите специални служби работят прецизно и ефективно. Убеден съм, че инициаторите на това престъпление ще бъдат открити и наказани“, написа Аксьонов в Tелеграм, като благодари на ФСС за „предотвратяването на опита за убийството му“.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. имаше няколко атаки, при които бяха убити или ранени назначени от Русия служители в Украйна. Москва обвинява Киев за покушенията.

Крим беше анексиран от Русия през март 2014 г. след намеса на нейните специални сили и след референдум, осъден от Киев и Запада.

Полуостровът служи за важна логистична база за руските сили, които воюват в Южна Украйна, където войските на Киев провеждат контраофанзива от няколко седмици.
Алексей Маргоевски/БТА