Москва няма да доставя гориво за АЕЦ Бушехр, ако Иран обогатява уран?
Москва няма да доставя гориво за АЕЦ Бушехр, ако Иран обогатява уран? / netinfo

Москва неофициално е предупредила Техеран, че няма да доставя ядрено гориво за иранската АЕЦ "Бушехр", ако Иран не спре да обогатява уран, съобщава "Интернешънъл хералд трибюн".

Досега Москва отклоняваше всякакви сериозни санкции срещу Иран и тази евентуална промяна в позицията може би означава, че руските лидери най-сетне са разбрали, че Иран с ядрени оръжия е реална опасност. Има обаче възможност руското решение да се диктува от финансови съображения, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Русия обвинява Иран, че бави плащанията по проекта за изграждане на почти завършения ядрен реактор в Бушехр, а Техеран категорично отрича.

Същевременно Русия силно желае да стане лидер в световния бизнес с производство на ядрено гориво и съхраняване на отработено гориво. Да си главен защитник и помагач на ядрените усилия на Иран не е най-добрата реклама в такъв случай. Затова Москва ще има нов шанс да преразгледа позициите си и да защити собствените си интереси в близките дни, когато Съветът за сигурност ще гласува нови санкции срещу Иран, отбелязва вестникът.