Руският обстрел възпрепятства евакуацията на цивилни граждани от Киев и Мариупол, Суми, Харков, Волноваха и Николаев, заяви украинското външно министерство, предаде Ройтерс. "Това възпрепятства безопасното преминаване на хуманитарни колони с украински и чуждестранни граждани, както и доставката на лекарства и храни", се казва в изявление на министерството.

Министерството призова чуждестранните лидери да принудят Русия да спазва прекратяването на огъня, за да не се стига до хуманитарна катастрофа.

Из дневниците на един украински лекар: Оставам в болницата до края

В същото време цивилни бяха евакуирани от град Ирпин, близо до украинската столица Киев, без да бъдат подлагани на обстрел от руските войски, съобщиха представители на украинските власти. Руските сили са окупирали около 30 на сто от Ирпин, но останалата част от града е под украински контрол, казаха още украинските представители.

Руската гледна точка

Украински нацистите в Мариупол обстрелват домовете на мирните жители, заяви пред репортери говорителят на министерството на Отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА.

Бягство от войната: 11-годишно дете стигна пеша до Словакия (СНИМКИ)

"По всички мирни жители, опитващи се да излязат от домовете си, националисти откриват огън. Хората са принудени да пишат по стените и вратите на къщите си с боя: "Не стреляйте - тук има деца!", обясни Конашенков.

"Въпреки това, нацистите, използвайки терористична тактика, се целят точно в къщите с надписи", добави той. 

Конашенков съобщи още, че от началото на военната операция Русия е унищожила 2396 военни обекти в Украйна. Унищожени са били и 827 на танкове и други бойни бронирани машини, 304 оръдия от полевата артилерия и миномети, 603 единици специална военна автомобилна техника, както и 78 безпилотни летателни апарати.