/ iStock/Getty Images
Японската метеорологична агенция съобщи, че "много силният" тайфун Хинамнор наближава няколко отдалечени южни острова, което предизвика предупреждения към местните жители да потърсят подслон, преди да стане твърде опасно.

Според Японската метеорологична агенция във вторник вечерта тайфунът се е намирал във водите на Тихия океан южно от Япония, на 340 км източно-североизточно от остров Минами Дайто, един от поредицата отдалечени острови, които образуват региона Окинава.
Поривите му достигат 252 км/ч, движи се на запад със скорост 30 км/ч и се очаква да застраши островите от сряда вечерта до петък.

Някои от островите са отдалечени и имат само няколкостотин жители, но регионът като цяло има около 1,4 милиона души, а на континенталната част на Окинава се намират повечето от американските военни бази в Япония.

Метеорологичната агенция очаква бурята да се засили до най-високата си категория "силна" от сряда вечерта, като поривите ѝ ще достигнат 270 километра в час.

Интензивните ветрове могат да доведат до "срутване на някои къщи", заявиха от звеното на националната метеорологична агенция в Окинава.
Проливни дъждове и високи вълни също ще засегнат региона.



"Моля, бъдете много внимателни за силния вятър. Предприемете предпазни мерки, като например да се преместите в здрави сгради преди началото на силния вятър", заявиха от агенцията.

В момента Япония е в сезона на тайфуните и е засегната от около 20 такива бури годишно, като редовно се наблюдават проливни дъждове, които предизвикват свлачища или внезапни наводнения.

 
БГНЕС, АФП