Момчета били изнасилвани в Джунглата край Кале
Момчета били изнасилвани в Джунглата край Кале / БГНЕС, архив

Момчета-тийнейджъри са изнасилвани в мигрантския лагер, известен като „Джунглата", край френския пристанищен град Кале. Това пише британския „Индипендънт", като се позовава на лекари-доброволци, които работят в самоделното селище.

Седем момчета, на възраст между 14 и 16 години, са били лекувани от травми, съответстващи на твърденията им, че са били изнасилени, твърдят медиците.
В четири от случаите се е налагала хирургична операция. Само в един от случаите се е стигнало до прием в болница, като останалите момчета са отказали допълнителни медицински грижи заради срама от оповестяването, че са насилени.

Френските власти разчистват мигрантския лагер в Кале (ВИДЕО)

Британското издание припомня и предупрежденията на Европол, че за над 10 000 непридружени непълнолетни мигранти в Европа съществува постоянна опасност от сексуални издевателства.

Доброволците в „Джунглата" обръщат внимание на факта, че няма начин случаите на сексуални издевателства в лагера да се отнесат към властите. Френското правителство отказва да класифицира "Джунглата" като място на „хуманитарна криза", което води до проблеми с опазването на правата на децата.

Властите продължават със събарянето на мигрантския лагер край Кале

„Ако бях завел някое от момчетата в полицията и там кажа „Аз съм един от лекарите и имам информация, че това момче е изнасилено", ви гарантирам, че те само ще повдигнат рамене", заявява един от медицинските доброволци пред „Индипендънт".

„Момчетата са напуснали домовете си и родителите им са мислели, че ще бъдат в безопасност и тръгват към по-добър живот, далеч от насилието. Вместо това се оказват изнасилени на 14 години в бежански лагер. Всичко това да се случва в Европа е дори по-неприемливо", допълва интервюираният от британското издание.

Доброволците са препратили доклади към „Лекари без граници", която е най-голямата неправителствена организация, работеща в лагера. От там все още не коментират информациите.

„Индипендънт" изтъква и липсата на сериозно присъствие на благотворителни институции край Кале. Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) има правото да помага в бежански лагери, само ако е обявена хуманитарна криза на мястото.

Тази седмица френското правителство започва разрушаването на южната част на лагера. По данни на властите в нея живеят 1000 души, но по неофициална информация става въпрос за три пъти повече хора.

Мигранти си зашиха устите в знак на протест във Франция

„Индипендънт" алармира, че именно в разчиствания район са живели основно жени и деца. В предишни свои репортажи, британският вестник е представял други свидетелства за чудовищни издевателства в лагера, включително набези на френски крайнодесни отряди, нанасящи побои и унижения на мигранти.

Непридружените деца в „Джунглата" са около 500, като най-често са стигнали до Франция чрез трафиканти, а в лагера са лесна мишена за престъпници.

Повечето от жителите на селището от бараки край Кале целят да стигнат Великобритания, която обаче не допуска приемането на хилядите мигранти.

Международната организация „Спасете децата" (Save the Children) потвърждава, че в „Джунглата" има сексуални посегателства срещу деца, което в момента е европейски проблем, видим също в миграционните центрове в Гърция и Италия.

От нея призовават британското правителство да улесни даването на убежище на непридружените непълнолетни, много от които имат роднини на Острова.

Източник: БГНЕС