Френските власти започнаха да разчистват два евакуирани сектора от мигрантския лагер в северния френски град Кале, предаде Франс прес. Под наблюдението на силите на реда няколко багера и булдозера започнаха работа в "Джунглата", където са се събрали около 4000 мигранти с надеждата да стигнат до Англия.

Стотици мигранти атакуваха в тунела под Ламанша на път за Великобритания

Машините разчистват растителността, изравняват терена и премахват изоставените от мигрантите подслони. Преди това властите наредиха на мигрантите да напуснат зоните в близост до път с жилища и околовръстно шосе, което води до пристанището на Кале.

Целта на властите е да спрат проникванията до пристанищното шосе, където мигрантите се опитват да се качат на пътуващи към Дувър камиони, както и да защитят местните жители и мигрантите от злополуки.

Съветът на Европа в тревога от информации за лошо отношение към мигранти

Според различни източници в тази зона са живеели между 500 и 1200 души. През последните дни някои от тях са отишли в други сектори на "Джунглата", а други са се преместили в друг лагер с отоплени контейнери.

Смята се, че разораването и разчистването ще продължат около две седмици. Редица сдружения за защита на чужденците миналата седмица протестираха срещу наложеното преместване на тези мигранти, които по думите им вече са преживели достатъчно страдания, отбелязва АФП.

Източник: БТА