/ iStock/Getty Images
Един милион хирургически маски бяха дарени на Молдова с финансова подкрепа на германското правителство и Световната здравна организация. Пратката с хуманитарната помощ на стойност 291 000 долара пристигна снощи в Кишинев.

Според Министерството на здравеопазването личните предпазни средства ще бъдат разпределени в градските и районните болници, както и в центровете за първична здравна помощ. Част от хирургическите маски ще бъдат предадени и на лечебните заведения в Приднестровието.

Румъния премести България от червената в жълтата зонa


Германският посланик в Кишинев Ангела Гюнингер заяви, че страната й "подкрепя Република Молдова от началото на пандемията, като е предоставила помощ в размер на почти 20 милиона долара, което е най-големият принос за борбата с пандемията в Молдова. По този начин Германия проявява солидарност с народа на Република Молдова".

Досега Молдова е получила пряка хуманитарна помощ от СЗО в размер на 6,5 милиона щатски долара, съобщава държавна информационна агенция Молдпрес.

В четвъртък Молдова бяха регистрирани 1289 нови случая на коронавирус, от които 1053 са сред неваксинирани хора, при обработени 11 056 теста. Към днешна дата в Молдова са регистрирани 279 143 случая на COVID-19 от началото на пандемията. Министерството на здравеопазването съобщи за десет починали от КОВИД-19 през последното денонощие, с което общият брой на смъртните случаи достигна 6569.

 
БТА