/ БТА
Мнозинството в Европейския парламент подкрепи днес продължаването на подкрепата за Украйна. Очаква се евродепутатите са гласуват резолюция днес, призоваваща помощта да продължи, предаде кореспондент на БТА, Николай Желязков. 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че всяка страна, която помага на Украйна, помага и на себе си.

Никой няма право да се нарича "патриот", ако възпрепятства това общо усилие с ограничаване на помощта, необходима на Киев. ЕНП подчерта ,че руският президент Владимир Путин дава заповеди да се избиват деца и трябва да бъде изправен пред Международния съд в Хага и никой не трябва да преговаря с него.

Социалистите и демократите (СиД) отбелязаха, че употребата на сила в международните отношения трябва да се отхвърли и че е необходимо пълно изтегляне на руските сили от Украйна.

Партията добави, че са длъжни да осигурят всякаква помощ до окончателната победа на Украйна и, че света наблюдава нарушение на основни принципи на международното право и връзки на крайнодесните в ЕП с Путин. Не може за мир да се говори с "кървав тиранин", посочи групата на СиД по повод пътуването наскоро на унгарския премиер Виктор Орбан до Москва.

Групата "Патриоти за Европа" заяви, че Русия е извършила голяма грешка с нападението на Украйна и добави, че не могат да оставят руският империализъм да погълне Украйна, но не са съгласни с доставките на оръжие, способно да поразява цели в Русия. "Патриоти за Европа" подчерта, че не може да се критикуват действията на Орбан, тъй като  оставя открити каналите за комуникация.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) посочиха, че само украинска победа може да доведе до поражение за Путин, иначе руските сили ще стигнат до европейските граници и там ще бъдат разположени ядрени оръжия. Русия е
неприемлива заплаха, добави партията, имаме средства да спрем нападателя. Путин и останалите военнопрестъпници трябва да бъдат изправени пред правосъдието, настоя групата ЕКР.

Групата "Обнови Европа" заяви, че Украйна трябва отново да бъде свободна. Сигурността на Украйна е свързана с европейската сигурност. Те предадоха,че единственият отговор е твърдост - срещу Путин и онези, които разпространяват неговата пропаганда в ЕП. Според тях Орбан няма пълномощия за извършените действия и поставя под заплаха ЕС.

Зелените изразиха най-дълбока съпричастност за героизма на украинците. Трябва да се обясни как се постига мир без подкрепа за Украйна, добавиха те и призоваха за осигуряване на средства за украинската отбрана.

Левицата също подкрепи продължаването на подкрепата за Украйна и съобщиха, че са необходими още санкции срещу руски служители и олигарси, дипломатическите инициативи на ЕС се провалят, мирът в Европа е свързан с разоръжаване, а не с надпревара във въоръжаването, настоя тази парламентарна сила.

Групата "Европа на суверенните нации" (ЕСН) коментира, че цяла Европа иска мир, но мерките за налагане на санкции и доставка на въоръжение не са постигнали тази цел досега. От 2022 г. европейската стратегия не донесе промяна, обстановката се влоши допълнително. Ако искаме друг изход, трябва ни различен подход, време е за промяна, добави партията. Правилното е да окажем натиск за начало на мирни преговори, призова ЕСН.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков/БТА