Мляко от Фукушима тръгва към магазините
Мляко от Фукушима тръгва към магазините / Thinkstock/Getty Images

Фермерите от японското градче Нараха, префектура Фукушима, разположено близо до АЕЦ „Фукушима-1", за пръв път след аварията от 2011 година започнаха доставки на мляко, съобщават местните власти. Първите 400 литра са издоени от 18 крави и след стриктен контрол са постъпили в млекопреработвателни предприятия.

30 години след Чернобил местните продължават да ядат радиоактивна храна

Цялата минала година продукцията на тази ферма е преминавала строга държавна проверка, като нито веднъж не е било фиксирано съдържание на радиоактивен цезий над нормата. Имало е случай, когато показанията са били под минимума на измерителните уреди.

Възобновяването на доставките от фермата в Нараха не снема забраната от осем други съседни райони. За безопасни са обявени и морските продукти, уловени в района на авариралата АЕЦ. 12 страни в света все още имат повишени изисквания към всякакви храни от Япония.

180 млрд. долара са нужни за ликвидиране на последствията от АЕЦ Фукушима

През март 2011 г. след удар от цунами по АЕЦ „Фукушима-1" бяха повредени системите за охлаждане, което доведе до стопяване на ядреното гориво в три реактора и до изпускане на радиация в атмосферата. Обширни територия бяха заразени, а десетки хиляди хора бяха евакуирани. Дезактивацията на почвата в района не е завършена. Досега са похарчени 19,5 млрд долара, а ще са необходими още 17 млрд.

Източник: БГНЕС