30 години след Чернобил местните продължават да ядат радиоактивна храна
30 години след Чернобил местните продължават да ядат радиоактивна храна / ThinkStock/Getty Images

Трийсет години след аварията в Чернобил местните жители продължават да ядат радиоактивна храна, показва изследване на природозащитната организация "Грийнпийс", цитирано от Ройтерс.

Заради икономическата криза в Русия, Украйна и Беларус изследванията в засегнатите от бедствието райони са или ограничени, или напълно преустановени, а хората продължават да консумират храна с опасно високи нива на радиация, предупреждава организацията.

Природата в Чернобил процъфтява (СНИМКИ)

Научните тестове показват, че замърсяването с радиоактивни изотопи като цезий 137 и стронций 90 до известна степен е намаляло, но се запазва, особено в места като горите. Хората в засегнатите райони все още са в ежедневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.

"Тя (радиацията) е в това, което ядат и което пият. Тя е в дървата, които използват за строителство и които палят, за да се греят", се посочва в доклада на "Грийнпийс", озаглавен "Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима".

Уловиха ужасяваща риба близо до АЕЦ "Фукушима" (СНИМКИ)

Според доклада, с чието съдържание агенцията се е запознала преди публикуването му днес, Украйна не разполага с достатъчно средства, за да финансира програмите, необходими за адекватна защита на населението, а това значи, че "излагането на радиация на хората, които продължават да живеят в замърсените райони, е вероятно да се увеличи".

Докладът установява, че в някои случаи, като например в зърното, нивата на радиация в засегнатите райони, където според оценките живеят около 5 милиона души, всъщност са нараснали.

СНИМКИ: Изоставеното село Тулговичи 26 години след аварията в Чернобил

"Хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко", пише още в текста. "Грийнпийс" е направила изследвания и в районите, засегнати от бедствието през 2011 г. във Фукушима, при които е установено, че както и при Чернобил, околните гори са се превърнали в източник на радиоактивно замърсяване, "който ще представлява заплаха за населението десетилетия или дори векове напред".

Източник: БТА