Мистерия около съдбата на лидера на Узбекистан Ислам Каримов
Мистерия около съдбата на лидера на Узбекистан Ислам Каримов / Guliver/Getty Images

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов е починал, съобщи Интерфакс, позовавайки се на на правителството на Узбекистан. Малко след това руската агенция анулира съобщението си за смъртта на узбекистанския лидер, защото "то изтекло поради технически проблем".

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че той е починал и изрази съболезнования във връзка с кончината му, съобщиха осведомителните агенции.

Президентът на Узбекистан е починал, твърдят дипломатически източници

В същото време високопоставен дипломат от Киргизстан и представител на афганистанското правителство казаха, че Ислам Каримов ще бъде погребан в събота, предаде Асошиейтед прес.

Афганистанският официален представител каза за АП, че афганистанският президент Ашраф Гани ще бъде на погребението. Киргизстанският дипломат каза за АП, че премиерът на неговата страна е бил поканен на траурната церемония.

Властите в Узбекистан обаче все още не са потвърдили смъртта на своя лидер.

Седемдесет и осем годишният Каримов не е виждан публични прояви от средата на август, но правителството му призна чак миналия уикенд, че той е болен. Дъщеря му Лола каза, че е получил мозъчен кръвоизлив.

Погребението вероятно ще бъде в родния град на Каримов Самарканд. Общинските власти там мобилизираха късно вчера работници да изчистят улиците в центъра, предаде Ройтерс.

Според американската служба за гражданко въздухоплаване летището в Самарканд ще бъде затворено утре и всички полети са отменени с минимални изключения. Това може да значи, че правителството иска да освободи летището за официалните чуждестранни делегации, които ще пристигнат.

Ислам Каримов управлява Узбекистан повече от четвърт век, на практика не е допускал съществуване на опозиция и не е ясно кой може да го наследи на поста, отбелязва ДПА.

В края на миналата седмица 78-годишният лидер бе хоспитализиран в тежко състояние. По-късно стана ясно, че е претърпял инсулт.

Източник: БТА