Милиони деца по света не ходят на училище
Милиони деца по света не ходят на училище / снимкa: БГНЕС

По данни на ООН над 75 милиона деца по света, повечето от които момичета никога не са ходили на училище, съобщи Б92, цитирана от БГНЕС.

От децата, които се записват, само половината продължават образованието си след четвърти клас на основното училище. Поради тази причина УНИЦЕФ въвежда програма в Мавритания, която има за цел до 2015 г. всички деца да са зад училищните чинове.

В програмата са предвидени откриването на модерни, но и на традиционните Махадрас училища. Тези учебни заведения задължително трябва да са уютни, за да привлекат вниманието на новите ученици, но също така и да ги задържат.

"Ние разбираме колко е важно образованието и особено това за момичетата, защото когато завършат училището имат по-големи шансове да се преборят с беднотията и да си подсигурят по-добро бъдеще", казва Малал Самба, председателят на сдружението на родителите.

Ученическият автобус е подарък от УНИЦЕФ и това е част от програмата, която помага за образованието на момичетата. "УНИЦЕФ ни подари и моливи, тетрадки, книги. В училище вече имаме и питейна вода", казва 11-годишната Марием, която е в 6-ти клас. Нейното училище е отдалечено от дома й 10 км и единственият начин да пристигне е с автобус.