Милиони бедстват заради наводнения в Бангладеш
Милиони бедстват заради наводнения в Бангладеш / netinfo

Единайсет души, повечето деца, се удавиха в придошли води в Северен Бангладеш, а пет милиона души са изолирани от света във връхлетяната от наводнения страна с малка надморска височина, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Залята е половината територия на Бангладеш. Властите очакват през следващите два дни придошлите води от притоците на реките Брамапутра и Падма да достигнат източните предградия на столицата Дака, предаде БТА.

Равнището на водата на повече от 10 реки е с метър над опасните стойности и продължава да се покачва, сочат метеоролозите.

Местни вестници съобщават, че около пет милиона души са блокирани в над 30 области в цялата страна.

Хуманитарните центрове в региона изпитват недостиг на храна, питейна вода и медикаменти, а липсата на плавателни съдове пречи на спасителните екипи.

Десетки хиляди хора в съседна Индия също са прогонени от домовете си или блокирани в населени места от годишните южноазиатски мусонни дъждове. Най-малко 75 души са загинали в индийските щати Асом и Бихар през изминалата седмица. Около 4 милиона души са засегнати от наводненията в Индия.