Миграционната обстановка в региона събира външни министри в Лимасол
Миграционната обстановка в региона събира външни министри в Лимасол / DarikNews.bg, архив

Миграционната обстановка в региона ще обсъждат на неформална среща в Кипър министрите на външните работи на Италия, Гърция, Израел, Малта, Кипър и България.

Страната ни ще бъде представена от заместник-министър Димитър Цанчев. Разговорите ще се проведат в Лимасол.

Подобна среща, провела се на 19 април в Никозия, събра вътрешни и правосъдни министри, както и отговарящи за миграционната политика висши представители на съответните министерства в Кипър, Гърция, Малта, Италия, Испания и Франция.

Тогава те обсъждаха миграционната политика в региона и масовия миграционен натиск от Северна Африка и Близкия Изток, на който са подложени техните страни.

Министрите приеха общо комюнике, в което отправиха към ЕС предложения за спешни и конкретни действия. Те настояха за техническа, оперативна и финансова помощ на засегнатите страни.

Министрите предлагат още да бъде създаден специален фонд за солидарност и помощ при подобни хуманитарни кризисни ситуации.

Предложенията им ще бъдат представени и обсъдени на срещата на правосъдните и вътрешните министри от Общността на 12 май в Брюксел, а след това - и на срещата на Европейския съвет през юни.