Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис / БГНЕС
Правителството на Кириакос Мицотакис в съседна Гърция спечели вота на доверие (158 срещу 142 гласа) в парламента в понеделник след тридневен дебат относно политическите изявления на неговата администрация, пише "Катимерини".

В речта си преди гласуването, Мицотакис заяви, че неговото правителство "няма да разбие надеждите на хората" и обеща да направи всичко по силите си, за да подобри живота на населението.

След като обяви намаляване на данъците в събота, той обеща в понеделник, че Гърция „ще се радва на стабилност у дома и доверие в чужбина“. Мицотакис каза, че Гърция ще изпълни основната си цел за първичен излишък от 3,5 % от брутния вътрешен продукт, като настоява, че намаляването „ще бъде възможно, след като правителството докаже реформаторските си качества“.

Мицотакис обеща на гърците по-малко данъци

Той също така критикува предишното правителство на Алексис Ципрас и неговия бивш финансов министър Янис Вароуфакис, наричайки ги „двойна катастрофа“ заради щетите, които според него са нанесли на гръцката икономика.

Основното предизвикателство пред Гърция, каза Мицотакис, е да произвежда повече богатство и справедливо да го разпределя.
 

БГНЕС



Той също така заяви, че ще изпълни предизборните си обещания да възстанови законността и реда, така че „гражданите да могат да се чувстват по-сигурни“.

Относно Договора от Преспа, който той отхвърляше, докато бе в опозиция, Мицотакис повтори, че това е "лоша сделка", но след като веднъж е ратифициран, той не може да бъде променян едностранно. "Трябва да се борим, за да поправим грешките", каза той.

Опозицията спечели парламентарните избори в Гърция (СНИМКИ)

От своя страна Алексис Ципрас, който сега е основният опозиционен лидер, защити икономическите реформи на своята лявата администрация, като обвини правителството в популизъм.

Ципрас обвинява управляващата "Нова демокрация" за използването на Договора от Преспа за политическа изгода и критикува правителството за назначаването на бившия шеф на полицията Константинос Цувалас, уволнен след смъртоносните пожари от миналото лято в източната част на Атика, като генерален секретар в Министерството на гражданската защита. Лидерът на СИРИЗА попита дали консервативното правителство ще може да подкрепи мерките за облекчаване, въведени от лявата му администрация, и ги обвини, че обслужват елита.

"Давате малко на мнозина и много на малко", каза Ципрас, като предупреди за планираната от правителството приватизация.
 
 
БГНЕС