/ БГНЕС
Главната опозиционна десноцентристка партия Нова демокрация начело с Кириакос Мицотакис победи на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Гърция, получавайки 39, 83 процента от гласовете. Това съобщи министерството на вътрешните работи след преброяване на 96,15 процента от бюлетините, предаде ТАСС.

БГНЕС


„Нова Демокрация“ с убедителна победа според екзит пола в Гърция

Нова демокрация ще има 158 места, които й осигуряват абсолютно мнозинство в 300-членния еднокамарен парламент и ще може самостоятелно да състави правителство.

БГНЕС


Премиерът Борисов поздрави Мицотакис за победата на изборите в Гърция

С 31,55 процента от гласовете управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) на премиера Алексис Ципрас ще има 86 депутати. Следват левоцентристкото Движение за промяна с 8,05 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,32 процента и 15 депутати, крайнодясната партия Гръцко решение с 3,71 процента и 10 депутати и лявото движение на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 с 3,45 процента и 9 депутати.

БГНЕС


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави лидерът на гръцките консерватори Кириакос Мицотакис за убедителната му победа на предсрочните парламентарни избори и му припомни, че го чака още много работа за икономическото възстановяване на страната му, предаде Франс прес.

"Държа да ви поздравя за вашата убедителна победа на парламентарните избори. Вие познавате моята лична привързаност към Гърция и нейния народ, които толкова страдаха през последното десетилетие", написа Юнкер в Twitter.
 


"Имам пълно доверие в личните ви способности и в способностите на гръцкия народ да отворите нова по-ярка страница в историята на вашата страна. Можете да разчитате за това на личната ми подкрепа и на подкрепата на Европейската комисия", подчерта Юнкер.

"Едно от големите усилия и едно от постиженията на Европейската комисия, с които се гордея /.../ беше да помогнем на Гърция да затвори страницата на кризата и да си създаде бъдеще. Гърция заема днес мястото, което й се полага в сърцето на Европа и на еврото. Много беше направено, но остава още много да се направи", заключава председателят на Европейската комисия.

БТА