Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан започна вчера тридневно посещение във Венецуела, страна, срещу която се води предварително разследване за предполагаеми престъпления срещу човечеството, предаде Франс прес.

Хан пристигна в Каракас по покана на правителството на президента Николас Мадуро, в рамките на обиколка в Латинска Америка. Преди това той посети Колумбия.

Венецуелa ще позволи на опозиционна коалиция да участва в изборите

Държавната телевизия "ВТВ" съобщи в социалните мрежи за пристигането на прокурора на летището Майкетия, където той беше посрещнат от външния министър Феликс Пласенсия. Посещението е част от институционалните връзки между Каракас и МНС, съществуващи от създаването на институцията, подчерта медията.

Базиран в Хага, МНС започна през 2018 г. предварително разследване за предполагаеми престъпления срещу човечеството, извършени от правителството на Мадуро във връзка с разпръсването на антиправителствените протести през 2017 г., при което загинаха близо 100 души. Предшественикът на Хан, прокурорката Фату Бенсуда, заяви, че има основателни причини да се вярва, че е имало престъпления срещу човечеството. Според нея венецуелските власти бездействат в разследването им.
БТА