/ Istock
Метрополитън опера съобщи, че кибератака миналата седмица е попречила на функционирането на уебсайта, касите и кол центъра в Ню Йорк.
Престижната институция заяви, че "проблемите с мрежата" са започнали на 5 декември.

Всички представления се провеждат по график, съобщиха от Метрополитън, но нови поръчки на билети, замяна и възстановяване на суми не са били възможни веднага.

Институцията не предостави обяснение или подробности за атаката, а говорител на базираната в Манхатън компания не отговори веднага на запитване на АФП.

Специализираното издание OperaWire, позовавайки се на писмо от генералния мениджър Питър Гелб до членовете на компанията, съобщи, че тече разследване на атаката.

"За съжаление, преживяхме кибератака, която временно засегна нашите мрежови системи", се казва в писмото. "Започнахме незабавно разследване на естеството и обхвата на инцидента. Докато мрежовите експерти работят по разрешаването на ситуацията, нашите системи няма да работят".

Гелб заяви, че Метрополитен временно няма да е в състояние да обработва разплащанията.

Кибератаките от години тормозят компаниите и правителствените служби в САЩ и на други места.

В четвъртък Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за разходите за национална отбрана, който включва десетки милиони долари за подпомагане на усилията за киберсигурност. Мярката все още се нуждае от одобрението на Сената.
БГНЕС