/ iStock/Getty Images
Владислав Буялски разговаря по телефона с майка си, която е в Бердянск, морски град в Украйна и я съветва да не слуша концерта му в операта "Метрополитън" в Ню Йорк в понеделник вечерта, писа Асошиейтед прес.

Заради руското нашествие токът в града спира и той не иска майка му да хаби енергия, за да гледа онлайн стрийминга.

С три огромни украински флага, с които е покрита фасадата на сградата, операта в Ню Йорк проведе концерт в подкрепа на нападнатата нация. Концертът откри 23-годишен украински бас-баритон като солист пред оркестъра на операта и хора и музикалния директор Яник Незе-Сеген с изпълнение на украинския национален химн.

Буялски едва сдържаше сълзите си. "Беше така емоционално и силно. В определени моменти бе така трудно да не показвам емоциите си", каза той по-късно.

"Много съм благодарен на театъра, на всички хора, които помогнаха да направим това".

Посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица бе приветстван с бурни овации на крака от публиката от около 3 600 души. Билетите по 25 долара се разпродадоха за минути миналата седмица. Допълнително бяха натрупани средства чрез дарения онлайн.

Главният мениджър на "Мет" Питър Гелб, който миналата седмица изключи руското сопрано Анна Нетребко от бъдещи представления заради това, че не заклейми руския президент Владимир Путин, също бе приветстван с овации от публиката на крака.

"Членовете на компания Опера "Метрополитън" сме солидарни с гордия украински народ, така силен пред лицето на такава несправедливост, разрушение и смърт", каза Гелб в словото си от сцената.

Концертът бе излъчен по радиото по света, включително и по украинското обществено радио.

Концертът, подготвен само с една обща репетиция за оркестъра и хора в понеделник следобед, включи изпълнители, които в момента са в Ню Йорк за продукции на "Мет". Всички на сцената носеха лентички в цветовете на украинското знаме - жълто и синьо.

Изпълнението на украинския химн бе последвано от хорово изпълнение на "Молитва за Украйна" от украинския композитор Валентин Силвестров, Адажио за струнен оркестър на Самюъл Барбър и необичайно тържествено изпълнение на "Va, pensiero", хор на поробените евреи от "Набуко" на Верди.

На сцената се изявиха норвежката Лиса Давидсен, сопраното Елса ван ден Хиевер, мецо-сопраното Джейми Бартън, тенорът Пьотр Бечала и бас-баритонът Райън Спийдо Грийн. Финалът бе изпълнение на "Ода на радостта".
БТА