метеорит
метеорит / / iStock/Getty Images
Японски учени твърдят, че метеорити може да са донесли на Земята вещества, които са намалили първоначалната токсична киселинност на атмосферата й и така са се създали подходящи условия за живот, предаде ТАСС, като цитира публикация във в. "Йомури".

Тази версия предлагат учени от университета на Ехиме, Япония, които са успели да възпроизведат условията на планетата непосредствено след раждането й преди 4,6 млрд. години.
В рамките на експеримента те успяват да създадат фрагмент от "морето от магма", покрило Земята непосредствено след образуването й. За целта при температура от 2300 - 2600 градуса те подлагат на налягане от 150 - 280 хил. атмосфери перидотити - първоначалните скали на планетата ни. 

При този процес се отделят в големи количества въглероден и серен диоксид, които започват да доминират в отровната, киселинна атмосфера на Земята след формирането й.

Според учените при подобни условия е малко вероятно да възникнат аминокиселините, станали основа на белтъчния живот.

Намаляването на токсичността на първоначалната отровна атмосферата може да се дължи на вещества, донесени в резултат на метеоритни атаки, обяснява професор Хидехару Кувахара от японския университет. Той смята, че метеоритите са донесли на Земята от Космоса и аминокиселини.

По-специално, те са открити в проби, взети от астероида Рюгу и доставени на Земята от японската космическа сонда "Хаябуса-2" през декември 2020 г.