Хакери, свързани с Русия, са разбили профилите в социалните мрежи на десетки украински офицери и се опитали да качат видеа с победени и предаващи се украински войници, но планът им бил осуетен, се казва в доклад на американската компания "Мета", описващ тревожен ръст на дезинформацията в социалните мрежи тази година, предаде Асошиейтед прес.

Докладът на компанията собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram констатира увеличаване на съдържанието, свързано с руската инвазия в Украйна, както и на вътрешната дезинформация и пропаганда в страните по света. Това говори за започнало по-широко използване на тактики, приложени първо от служби за външно разузнаване, отбелязва АП.

"Въпреки че в последните години общественото внимание основно беше съсредоточено върху външната намеса, се наблюдава нарастване на вътрешните заплахи, и то в глобален план", каза Ник Клег, президент на Meta по въпросите на международната дейност на компанията и бивш вицепремиер на Великобритания.

Според доклада основни играчи в това отношение са Русия и нейните съюзници. Групи, свързани с Кремъл, разпространяват в страните си дезинформация за руската инвазия в Украйна и проруски конспиративни теории.

Русия ограничи достъпа до новините на Google на своя територия


Според Meta следите на опита за "пробиване" на профилите на украински военни в социалните мрежи водят към хакерска група, известна като "Гоустрайтър" (Ghostwriter), която предишни разследвания свързаха с руския съюзник Беларус,  "Гоустрайтър" има традиции в разпространението на критично към НАТО съдържание и членовете й са опитвали да хакнат електронни пощи.

Беларус и Русия не са коментирали тези твърдения.

Русия забрани Facebook и Instagram

Meta споменава и за други кампании за дезинформация, свързани с руската инвазия в Украйна, включително за такава, която включвала използването на десетки фалшиви профили за разпространение на антиукраинска риторика. Друга мрежа подала хиляди неверни оплаквания срещу украински потребители на Facebook с цел те да бъдат изхвърлени от социалната мрежа. Тази мрежа прикрила дейността си във Facebook група, която уж била за готварство.
БТА