Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германия и партньорите й от ЕС ще направят всичко по силите си до последно, за да предотвратят напускането на Великобритания без сделка, каза федералният канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.
 
"До последния момент ще правим всичко, за да предотвратим Брекзит без сделка", увери Меркел след разговори с ирландския министър-председател Лио Варадкар в Дъблин.
 
Меркел повтори, че позицията на ЕС е, че споразумението за напускане, договорено с британската министър-председателка Тереза Мей, "постига справедлив баланс" и не е отворено за предоговаряне.
 
"То е добър компромис", каза Меркел и добави, че се надява Мей да намери начин да излезе от безизходицата в британския парламент преди срещата на лидерите на ЕС на 10 април.

Наводнение в британския парламент прекъсна работата на депутатите
 
Никой не иска Великобритания да напусне идната седмица общността без споразумение и лидерите на ЕС трябва да са търпеливи докато преговорите в Лондон продължават, каза Варадкар на съвместна пресконференция с Меркел, цитиран от Ройтерс.
 
Междувременно членове на горната камара на британския парламент, привърженици на Брекзит, се опитаха да осуетят одобряването на новия закон, който задължава премиера Тереза Мей да поиска отсрочване на излизането от ЕС, за да не се допусне хаотично напускане на 12 април без сделка, предаде Ройтерс.
 
Мей вече обеща да поиска кратко удължаване на членството на Великобритания в ЕС и да работи с опозиционната Лейбъристка партия за изготвяне на различен план за напускане.

Британските депутати одобриха законпроект, задължаващ Мей да отложи Брекзит
 
Членовете на Камарата на лордовете (перовете) използваха безпрецедентна процедурна хватка, за да прокарат закон без одобрението на правителството, изисквайки допълнителни правни гаранции, че Мей няма да се предаде и да изведе Великобритания от блока без сделка.
 
Законопроектът, одобрен в долната камара на общините само с един глас мнозинство късно снощи, сега е в Камарата на лордовете. Ролята на горната камара, която не се избира от гласоподавателите, е да прецизира и да гледа под лупа законовите текстове преди да бъдат одобрени.

Мей иска Великобритания да напусне ЕС на 22 май със споразумение
 
Процесът по одобряване на законопроекта в Камарата на лордовете имаше труден старт днес, когато някои перове предприеха серия опити да го отложат или дори да спрат процеса.
 
По отдавна установена практика, единствено правителството обикновено има контрол върху дневния ред в парламента, но миналия месец този ред беше отхвърлен с помощта на бунт в самата Консервативна партия на Мей.
 
Очаква се днешните дебати да продължат до ранните часове на утрешния ден, а ораторите да говорят дълго, за да "изядат" времето за обсъждане и да осуетят преминаване през всички негови етапи навреме.

Тимерманс за Брекзит: ЕС също има своите предели
 
Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия Диан Хейтър каза, че "това, което виждаме днес, е групичка лордове, които не са били избрани, в камара, която не е била избрана, първо да се опитват да ни попречат да разгледаме законопроекта днес и после да ни надприказват и без съмнение да се опитват да продължат цяла нощ, за да блокират желанието на камарата на общините да не допусне излизане без сделка".
 
Процедурата, която обикновено отнема месеци, е ускорена, за да може законът да влезе в сила, преди Мей да отиде на срещата на върха на лидерите на ЕС на 10 април. Ако бъде приет, законът ще задължи Мей да получи одобрение от парламента за подробностите на всяко отлагане и ще позволи на законодателите да предложат друг срок на отлагане. Правителството вече изтъкна, че това е излишна мярка, която може да има нежелани последици.
 
Въпреки че няма установени граници за продължителността на обсъжданията, тези, които са против, сега се надяват, че чрез проточване на обсъждането до късно през нощта, след това заседанието на камарата може да бъде прекратено до понеделник и това да застраши вече напрегнатия график, за прокарването му преди срещата на ЕС.
Тези, които подкрепят мярката обаче заявяват, че нямат намерение да се поддадат на натиск и планират среднощни дежурства и храна.
 
"Аз и приятелите ми ще сме тук цяла нощ. Разбрах, че закуската започва в 7.30 ч. сутринта, така че в момента вземам поръчки", каза Хейтър. "Ако е необходимо да се направи това, точно това ще направим", посочи Хейтър.
БТА