/ БГНЕС
Европейският съюз не може да продължава да отлага излизането на Великобритания от общността с по няколко седмици, заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

Тимерманс каза пред германския в. "Велт", че ЕС е достигнал предела на това, което може да предложи на Великобритания като отстъпки за излизане от безизходицата.

Британските депутати одобриха законпроект, задължаващ Мей да отложи Брекзит

"Не можем вечно да продължаваме по този начин в преговорите за Брекзит и все да удължаваме с няколко седмици", заяви той.

По думите му "сега британският парламент трябва да вземе решение и най-накрая да каже какво иска Лондон".

"Ключът сега е в Лондон. Ние имаме ангажимент към гражданите на ЕС, да защитаваме единния пазар на ЕС, да защитаваме Ирландия и да защитаваме принципите на Европейския съюз", заяви Тимерманс.

Мей иска Великобритания да напусне ЕС на 22 май със споразумение

"Ще продължим да правим това с цялата решимост. ЕС също има своите предели. И ние достигнахме тези предели", каза той.

Според него е важно британската министър-председателка Тереза Мей и опозиционният лидер Джереми Корбин да постигнат споразумение за преодоляване на безизходицата, създадена от отхвърлянето от парламента на договорената от Мей сделка с ЕС.

Тимерманс заяви, че в случай на Брекзит без сделка британските граждани едва ли ще имат нужда от виза, ако желаят да посетят ЕС за кратък период.
БТА