Меркел обеща да намали видимо пристигащите в Германия бежанци
Меркел обеща да намали видимо пристигащите в Германия бежанци / netinfo

Канцлерът Ангела Меркел обеща на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз в Карлсруе да намали видимо броя на мигрантите, влизащи в Германия, предаде Ройтерс.

"Това предизвикателство е огромно", каза тя за бежанската криза и добави, че правителството ще съкрати сериозно наплива в Германия, където се очаква да пристигнат тази година над 1 милион бежанци.

Изправена пред перспективата от партиен бунт, Меркел възприе напоследък по-твърд език към бежанците, посочва Ройтерс.

Меркел защити политиката си към бежанците и изключи съюз с Асад

Канцлерката обаче подчерта, че намаляването на бежанците ще стане не чрез затваряне на границите. Според нея решението е в европейската солидарност и засилването на контрола на външните граници на ЕС, както и на подобрено сътрудничество с Турция.

Тя изрази също очакване, че Италия и Гърция ще построят разпределителни центрове, от които мигрантите ще бъдат насочвани към страни от ЕС или ще бъдат депортирани съгласно Дъблинския регламент. Меркел отново отказа да се определи таван върху броя на влизащите в страната бежанци, за което настояват мнозина в редиците на ХДС, съобщи Франс прес.

"Не върви да се затваряме през 21 век, затварянето в себе си не е решението", каза тя.

Тръмп: За Личност на годината избраха човек, който руши Германия

Германската лидерка заяви също, че миграционната криза е сериозно изпитание за здравината на Европейския съюз. Тя изрази увереност, че съюзът ще намери сили да реши тази криза. "Това е проверка от исторически мащаб. Ние желаем Европа да премине тази проверка и аз съм убедена, че тя ще успее."

Меркел изтъкна, че приемането на бежанците е за Германия и Европа задължение и хуманен императив.

Същевременно тя посочи, че Германия предоставя убежище на нуждаещите се, но очаква уважително отношение към традициите си. "Онези, които получат защита и убежище, трябва да уважават нашите закони, ценности и традиции. За да ни разбират, те трябва да учат немски език".

Ислямисти си играят на нравствена полиция в Германия

Делегатите на конгреса на ХДС ще приемат следобед документ за стратегията за миграционния поток, който резюмира позициите на лидерката им въпреки призивите на мнозина от тях за втвърдяване на политиката. След обсъждания през уикенда ръководството на ХДС се спря на компромисната формулировка "видимо намаляване" на притока на бежанците, посочва АФП.

Канцлерката заяви също, че Германия като най-голямата икономика в Европа повече от останалите страни зависи от предимствата на Шенгенската система, поради което е необходимо да се укрепят външните граници на съюза. "Нито една страна не зависи от Шенген така, както Германия, за нас Шенген е от огромно значение", посочи тя.

Меркел окачестви като правилна реакция въвеждането на санкции от ЕС срещу Русия заради украинската криза. "Това бе правилна реакция. Нашите принципи трябва да се спазват", каза тя, цитирана от ТАСС.

Източник: БТА