/ БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел изтъкна необходимостта от "ново пробуждане" в Европа и изрази увереност, че следващото правителство на Германия ще може да се договори с Франция за бъдещето на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Меркел и Шулц
БГНЕС

Меркел оглавява временно правителство след парламентарните избори в Германия, състояли се преди повече от три месеца, и това ограничава възможностите й за големи политически инициативи в момент, когато френският президент Еманюел Макрон лансира амбициозна програма за реформа в Европа.

Ще се оттегли ли Ангела Меркел от властта?

Канцлерката заяви, че споразумението между нейните консерватори и социалдемократите за започване на официални коалиционни преговори включва компромиси и от двете страни. Според нея след изборите е станало ясно, че светът няма да спре, докато Германия решава политическото си бъдеще.

Възможно ли е създаването на "широка коалиция" в Германия?

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц каза, че постигнатото с консерваторите споразумение за основата за коалиционни преговори е забележителен резултат за политики, които ще помогнат на Германия.

Меркел и Шулц
БГНЕС

По думите му споразумението ще помогне за инфраструктурата и ще подсили семействата, училищата, домовете за възрастни хора и други части на обществото. "Мисля, че постигнахме забележителни резултати", каза той.

Меркел е готова на компромиси в името на стабилността на Германия

Меркел заяви, че ръководството на нейния Християндемократически съюз препоръчва на своите съпартийци започване на официални преговори със социалдемократите за съставяне на коалиционно правителство, посочва ТАСС. "Препоръчваме да започнат коалиционни преговори с цел създаване на стабилно правителство", каза тя.

Политиците носят отговорност да работят с резултатите от вота, отсече Меркел

Шулц заяви, че ръководството на социалдемократите ще препоръча на партиен конгрес на 21 януари да бъде одобрено споразумението с консерваторите на Меркел. "Решихме да препоръчаме на конгрес на партията да бъде даден мандат на партийното ръководство за започване на преговори за съставяне на правителство", каза той.

Меркел: Предпочитам нови избори вместо правителство на малцинството

Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер заяви, че новото правителство трябва да бъде съставено до началото на април. "Мисля, че ако последващите коалиционни преговори вървят със същото темпо, ще приключим съставянето на правителството до Великден (който тази година се чества от католиците на 1 април)", каза лидерът на баварските съюзници на Меркел.
БТА