Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Германия ще предостави на Египет 250 милиона долара за подобряване на условията на живот на бежанци в африканската страна, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Ангела Меркел и Абдел Фатах ас Сиси
БГНЕС

Меркел каза, че в последно време Египет е приел 500 000 сирийци. "Това е общ проблем, който ще решаваме съвместно по-най-сериозен начин", посочи канцлерът.

Бежанската политика на Меркел: От безрезервно гостоприемство до екстрадиране

Сиси отбеляза, че броят на бежанците в Египет е достигнал 5 милиона. По думите му всички те живеят сред египтяните, а в страната няма специални лагери за бежанци. Той заяви, че Кайро се придържа към принципите на спазване на правата на човека, но е необходимо да се имат предвид условията в държавите от региона, включително Египет, в които активно действат терористични групировки, нападащи и мирни жители.

Меркел и Сиси обсъдиха начини за забавяне на миграцията към Европа, в това число затягане на граничния контрол, посочва Асошиейтед прес. Германският канцлер коментира, че двамата са разговаряли за предоставяне на помощ и оборудване с цел трафикантите на хора да спрат да използват Египет като транзитна страна.

Германия: Сделката за бежанците е в интерес и на ЕС, и на Турция

Меркел пристигна на първото си посещение в Египет от десет години. Очаква се тя да се срещне с бизнесмени, представители на гражданското общество и мюсюлмански и християнски лидери, преди да замине за Тунис утре.
Смята се, че канцлерът иска да постигне споразумения, подобни на сделката между Европейския съюз и Турция, съгласно която Анкара спира мигрантите и бежанците по пътя им към Европа в замяна на икономическа помощ.
БТА