Меркел: Европа е уязвима заради бежанската криза
Меркел: Европа е уязвима заради бежанската криза / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа е „уязвима" в бежанската криза, тъй като все още не контролира ситуацията по начина, които би искала.

„Сега изведнъж сме изправени пред предизвикателството, при което бежанците идват в Европа и ние сме уязвими..., защото все още нямаме реда, контрола, който бихме искали да имаме", каза канцлерът по време на икономическо събитие във Франкфурт на Майн, цитирана от агенция Ройтерс.

Нападенията срещу чужденци в Кьолн били организирани в интернет

Тя също така заяви, че еврото и свободата на движение в Европа са „директно свързани".
Междувременно властите във Виена съобщиха, че Германия връща обратно все повече мигранти на границата си с Австрия.

„Дневният брой мигранти, които са връщани, се увеличи от 60 през декември до 200 от началото на годината", заяви говорителят на полицията в щата Горна Австрия Давид Фуртнер.

Меркел се обяви за експулсиране на бежанци дори при условна присъда

Той заяви, че тези, които са връщани обратно са мигранти - най-вече от Афганистан, Мароко и Алжир, които не искат да подават молба за убежище в Германия, а в други страни, най-вече в Скандинавия.

Сексуалните нападения поставят на изпитание германската толерантност

Според него почти всички от тези, които са върнати от Германия, отново пробват да влязат в страната, като повечето успяват, минавайки през различни маршрути.
Австрия е основна транзитна държава за стотиците хиляди мигранти, които се опитват да достигнат до Западна и Северна Европа като най-голям брой от тях минават през Горна Австрия - около 1000-2000 на ден.

Миналата седмица Швеция - една от основните мигрантски дестинации, въведе граничен контрол за намаляване на потока от хора към нейната територия от Дания. Властите в Копенхаген от своя страна също предприеха сходни мерки, въвеждайки проверки на идващите от Германия.

В понеделник австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че Виена разглежда възможността да връща „икономически мигранти" на границите си, приемайки само бежанците.

Източник: БГНЕС